a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoosje

Hoe kun je efficiënter wassen?

De was doen is voor bijna niemand een hobby. Maar het moet gebeuren, want als je het laat liggen ontstaan er stapels, die gaat stinken en voor je het weet heb je geen schone kleding meer om aan te trekken. Als je dan eenmaal aan deze berg begint zakt je de moed in de schoenen. Het lijkt wel of er geen eind komt aan al die was. Hoe fijn zou het zijn als jij dit voortaan efficiënter kan aanpakken? Lees onderstaande tips en een berg met was is verleden tijd.


MAAK TIJD VRIJ

Met een was schema zorg je voor regelmaat. Was bv op woensdag avond ( nachtstroom) en in het weekend.

ZORG VOOR MINDER WAS

Veel kleding betekent veel was. Zolang er nog voorraad in de kast ligt, wordt er niet gewassen. Door deze voorraad kleiner te maken wordt je automatisch gedwongen om te wassen. Deze kleine voorraad is veel beter te behappen. Weet ook dat na 1x dragen iets niet direct in de was hoeft. Hang het buiten te luchten of in de badkamer als er gedoucht wordt.

CREËER EEN WASMANDEN SYSTEEM

Schaf 3 wasmanden aan om je vuile was in te sorteren. Maak één voor de witte was, één voor de bonte was en één voor de donkere was. Woon je alleen of krijg je de wasmachine op deze manier niet vol? Dan mag je de bonte was en zwarte was bij elkaar doen. Gebruik dan colour catcher doekjes zodat de kleuren niet doorlopen.

GEEN SOK MEER SPOORLOOS

Waar is die ene sok toch? Iedereen heeft er last van. Voor jou geen sokken mysteries meer. Gebruik voortaan een waszakje en je sokken blijven netjes bij elkaar.

MINDER BESCHADIGINGEN TIJDENS HET WASSEN

Gebruik het juiste wasmiddel. Logisch, maar van essentieel belang. Witte was heeft b.v een wasmiddel nodig met een optische witmiddel en krachtige enzymen en gekleurde was vraagt om een product met kleurvanger en kleurfixator. Was je kleding binnenste buiten en sluit ritsen en knopen. Sorteer de was ook op soort. Was je zware jeans dus niet samen met een dun T-shirt en gebruik een waszak voor hele delicate kledingstukken.

DE JUISTE WAS TEMPERATUUR

Bekijk de instructies op het waslabel voordat je het artikel gaat wassen. Maar weet dat de instructies van de fabrikant aan de voorzichtige kant zijn. Het beste kun je de kleding op een zo laag mogelijke temperatuur wassen. Dat is beter voor de vezels en voor de natuur.

STRIJKEN HOEFT NIET

Hang je kleding meteen na het wassen op: zo heb je minder kreuken. Of stop je kleren ongeveer 10 minuten in de droger. Haal ze er vervolgens uit en hang ze dan netje op een droogrek om verder aan de lucht te drogen.

Niet alles hoef je te strijken. Vouw kleren en handdoeken die net uit de droger komen direct op. Zo voorkom je dat er kreukels in de artikelen komen en kunnen ze zo de kast in. Je zult zien dat je het strijkijzer een stuk minder vaak nodig hebt.


Haal natte kleren meteen uit de wasmachine. Laat ze nooit een dag of een hele nacht in de wasmachine zitten. Bacteriën hebben dan vrij spel, met een vies geurtje of zelfs schimmels tot gevolg. Vermijden dus!


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page