a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

BETEKENIS WASSYMBOLEN

Het is belangrijk om je kleding op de juiste manier te wassen. Op die manier houd je je kleding langer mooi en heb je langer plezier van je favoriete kledingstukken.

 

WASETIKET

 

Op het etiket, aan de binnenkant van je kleding, staat precies vermeld hou je het kledingstuk dient te wassen, met de hand, in de wasmachine en op welke temperatuur. Of misschien mag het helemaal niet gewassen worden en moet je het naar de stomerij brengen. Bekijk voordat je een kledingstuk koopt het was label dat voorkomt verrassingen achteraf.

wassymbolen uitleg

WASTOBBE SYMBOOL

De wastobbe betekent dat je textiel op een gewoon programma kunt wassen. De temperatuur in de wastobbe geeft de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen mag altijd. Bij een wastobbe met een kruis mag het textiel niet gewassen worden (ook niet op de hand). Zulke kleding moet je naar de stomerij brengen.

WASTOBBE MET ÉÉN STREEPJE

Een wastobbe met één streepje eronder betekent wassen met een anti kreuk-programma. Anti-kreuk-programma's zijn bedoeld voor kleding met synthetische vezels of kreukherstellend vezels en is ook goed te gebruiken voor fijne was. Tijdens een antikreuk-programma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en/of gecentrifugeerd. Ook hier geeft de temperatuur in de wastobbe de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen kan natuurlijk wel.

WASTOBBE MET TWEE STREEPJES ERONDER

Een wastobbe met twee streepjes eronder vraagt om een programma voor delicate was of een fijnwas programma. Was deze artikelen op maximaal 30 graden. De was wordt voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd. Vul de wasmachine tot de helft, dit beschermt ook delicate stoffen. 

WASTOBBE MET EEN HANDJE

Dit symbool staat voor de handwas. Gebruik water van maximaal 30 graden en wees voorzichtig met het uitwringen van het kledingstuk. Vaak zijn de vezels van natte kleding minder sterk en kunnen hierdoor beschadigen.

bleken.png

SYMBOLEN VOOR BLEKEN

Een driehoek geeft aan dat witte kleding of witte textiel gebleekt mag worden met een bleekmiddel dat chloor bevat.

Een driehoek met schuine strepen geeft aan dat je wel mag bleken maar niet met een bleekmiddel dat chloor bevat. Zuurstofbleekmiddel kan dan bijvoorbeeld wel.

Een driehoek met een kruis erdoor geeft aan dat de kleding of textiel niet geschikt is om te bleken.

drogen.png

SYMBOLEN VOOR DE DROOGTROMMEL

De wasdroger wordt weergegeven door een vierkant met een rondje erin. De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.

strijken.png
stomerij.png

Symbolen voor strijken

De puntjes in het strijkijzer verwijzen naar de punten op de regelknop van jouw strijkijzer. Drie puntjes voor heet strijken, twee puntjes voor warm strijken, één puntje voor lauw strijken en een kruis voor niet strijken.

SYMBOLEN VOOR CHEMISCH REINIGEN

Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen. Het enige belangrijke symbool voor jou is een rondje met een kruis er door. Dit betekent: niet chemisch reinigen (dus niet naar de stomerij brengen) en voorzichtig met vlekkenmiddelen.

GEEN ETIKET, WAT NU?

Zit er geen etiketje meer in je kleding, of is het zo verwassen dat je het niet meer kunt lezen? Onthoud dan het volgende:  Twijfel je of je het kledingstuk mag wassen? Vraag het aan een stomerij. Zij kunnen je hier vast en zeker verder mee helpen.

Als je het kledingstuk zelf wil wassen, was dan op maximaal 30 graden en gebruik een kort programma. Denk je dat er wol in zit, kies dan voor een wolwas programma. Doe het artikel niet in de droger en laat het liggend drogen.

bottom of page