a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

WAT IS ELASTAAN

Elastaan is een door de mens gecreëerde vezel. Deze synthetische vezel is uitzonderlijk elastisch. Onder spanning heeft deze een elastische rek van maar liefst 600% Zonder spanning keert de stof weer terug naar zijn originele staat. Elastaan is ook wel bekend onder de merknamen Spandex of Lycra.

TOEPASSING

Elastaan puur wordt bijvoorbeeld gebruikt in de elastische band van ondergoed. Maar nog vaker wordt elastaan omwonden met katoen- of andere garens. De elastaan is dan onzichtbaar en de stof  is in zijn geheel elastisch geworden. In deze vorm kom je hem veel tegen in zwemkleding, sokkken, sportkleding, stretch broeken, kokerrokken en stretch jurken.

Wat is elastaan

MILIEUVRIENDELIJK

Helaas staat elastaan niet bekend om zijn milieuvriendelijkheid. Beknopt ziet het productieproces er als volgt uit: ruwe olie wordt verhit en gemengd met chemicaliën, en vervolgens droog gesponnen. Zo ontstaat een zeer flexibele draad. Het grootste nadeel van elastaan, vanuit milieu oogpunt bezien, is het grootschalige gebruik van chemicaliën dat nodig is in het productieproces. Daarnaast moet de ruwe olie flink verhit worden, waardoor het energieverbruik hoog is. Hierdoor wordt elastaan minder gebruikt in kledingstukken van de eco en de fair fashion. Er bestaan helaas nog geen goede alternatieven voor elastaan.

ONDERHOUD

Kledingstukken met elastaan zijn gemakkelijk in onderhoud. Het is wel raadzaam om rekening te houden met de volgende zaken:

Juiste maat; Neem het kledingstuk in de juiste maat. Het mag strak zitten maar niet ga niet 2 maten kleiner omdat de stof het toelaat. Doordat er continue een hoge spanning op de stof zit raakt elastaan uitgeput en gaat de rekbaarheid eruit.

Gebruikt geen wasverzachter; wasverzachter maakt je kleding heerlijk zacht maar legt een laagje over de elastaan, waardoor het zijn rekbare kwaliteit verliest.

Op maximaal 1000 toeren centrifugeren; hogere toeren zorgen ervoor dat de stof gaat lubberen en niet meer mooi aangesloten zit.

Niet in de droger; elastaan kan niet goed tegen hoge temperaturen. Het verliest hierdoor zijn rekkracht. Leg bij voorkeur het artikel te drogen op een wasrek met een handdoek eronder. De handdoek trekt het vocht uit het kledingstuk en voorkomt de afdruk van het wasrek.

bottom of page