a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

EIGENSCHAPPEN VAN KATOEN

Katoen is een natuurlijk product. Het is een zachte, eencellige vezel die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. Alle katoensoorten zijn 1-jarige planten die ieder jaar weer opnieuw geplant dienen te worden. Ze kunnen een hoogte van 3 meter bereiken en gedijen het beste in een klimaat met veel zon, ca 500mm neerslag en ongeveer 200 vorstvrije dagen.

KATOENPRODUCENTEN

Tegenwoordig wordt katoen in alle delen van de wereld geproduceerd. Men maakt hierbij gebruik van katoenplanten die selectief worden gekweekt zodat iedere plant meer vezel opbrengt. De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. Binnen Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen.

eigenschappen katoen

Katoen wordt machinaal geoogst. Door toevoeging van een ontbladeringsmiddel blijft er maar een klein gedeelte vervuild blad achter. De katoen wordt vervolgens tot een grote bal gevormd.  De pluis en korte vezels worden er machinaal door middel van staalkammen worden uitgekamd. Katoen is een zeer waardevol gewas omdat tijdens het bewerken ervan slechts 10% van het gewicht verloren gaat. Na de bewerking blijft het deel over dat geschikt is voor verwerking en gebruik. Vervolgens gaan de katoenen balen naar de spinnerij alwaar de balen uit elkaar worden gehaald en gewassen. Hierna worden de vezels tot garen gesponnen waarvan men een zacht en luchtdoorlatend weefsel maakt.

EIGENSCHAPPEN KATOEN

Katoen is zacht, soepel, sterk vocht absorberend en goed luchtdoorlatend. Dit zorgt voor verkoelende kleding in de zomer, die stevig en slijtvast is waardoor je extra lang kunt genieten van je kledingstuk! Het is 's werelds meest gebruikte stof. Het is een ademende stof die zorgt dat de warmte van jouw lichaam naar buiten kan waardoor je lichaam makkelijk kan afkoelen en is daardoor uitermate geschikt voor warmer weer. 

Het ene katoen is echter de andere niet, er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten. Het verschil zit hem eigenlijk altijd in de gebruikte schering (lengtedraden) en inslag (breedtegaren) op een weefraam. Het uiterlijk, de stevigheid en de kwaliteit van de katoenen stof wordt bepaald door de binding (de manier waarop de draden worden geweven), de weefdichtheid (het aantal draden per inch) en de fijnheid van het garen.

KATOEN WASSEN

Was al je kleding binnenste buiten. Zo voorkom je dat je kleding versleten raakt en van de buitenkant verkleurd. Katoen kan krimpen als je het voor de eerste keer wast. Tijdens de productie zijn de vezels strak geweven door toevoeging van water versoepelt het iets waardoor het krimpt. Zorg er daarom voor dat de temperatuur van jouw wasmachine niet boven 40 graden komt. Onder de 40 graden zit je in de zogenaamde “safe zone”.

KATOEN DROGEN

Hitte zorgt ervoor dat je kleding sneller slijt. Zet je droger daarom ook niet op de hoogste stand.

KATOEN STRIJKEN

Katoen kreukt helaas snel. Hang katoenen kleding na het wassen gelijk netjes uit, dat haalt de ergste kreuken alvast eruit. Strijk het daarna met stoom op middelhoge temperatuur en het ziet er weer uit als nieuw.

bottom of page