a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

EIGENSCHAPPEN LINNEN

Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant. Alle delen van de vlasplant kunnen gebruikt worden. Van de zaden maakt men olie voor kleuren, verven, cosmetica en vloerbedekkingen.  Maar vlas is vooral bekend als de grondstof voor linnen.

Vlas is een van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd. De bodem is relatief warm en vochtig en er is voldoende blootstelling aan de zon en de nachten zijn koel De weersomstandigheden in deze gebieden zijn ideaal voor het verbouwen van vlas.

De groeicyclus van de vlasplant is kort. Tussen het zaaien in maart en de oogst in juli verstrijken amper 100 dagen.

eigenschappen linnen

Voor het telen van vlas moeten eerst zaden geselecteerd worden. Dat is een vak apart. De zaden worden geselecteerd op vruchtbaarheid en kwaliteit. Elk jaar wordt er opnieuw onderzoek gedaan en zaden geselecteerd. Vlas wordt veelal gezaaid midden maart en half april. Het zaad wordt twee tot drie centimeter diep in de grond geplaatst. Op deze manier is het kleine zaad beschermt tegen weer en wind en kan het uitgroeien tot een mooi gewas.

LINNEN OOGSTEN

De tijd van oogsten ligt tussen juli en augustus in. Dit is één van de meest kwetsbare en risicovolle fases in het gehele proces van de teelt van vlas. Het moet in dit stadium droog zijn. Bij de oogst moet de plant uit de grond worden getrokken in zijn volledige lengte. Alleen op deze manier kan de maximale lengte van de vezel veilig gesteld worden.

Na de oogst wordt het vlas in hagen opgesteld om te drogen. Als de planten droog zijn worden de zaden verwijderd. Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig na het drogen uitgespreid over het veld. Gedurende enkele weken wordt het vlas blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn om de pectine af te breken die de vezels bijeenhoudt.

SPINNEN VAN LINNEN

Hierna zorgen mechanische processen ervoor dat de vezels gescheiden worden van het stro. Korte vezels (de lokken) worden gebruikt voor het spinnen van touw en grove garens; de fijne, lange vezels (het lint) leveren uiteindelijk het fijnste linnengaren op.

De linten worden vervolgens met de spinmachine tot garens van verschillend gewicht en dikte gesponnen. Fijne vezels worden "nat" gesponnen, wat zorgt voor een glad en glanzend aspect. De korte touwvezels worden "droog" gesponnen, hetgeen een minder regelmatig, pluizig garen oplevert.

KENMERKEN LINNEN

Linnen is een zijdezacht stofmateriaal met een ijzersterke persoonlijkheid. Zijn kreukbaarheid wordt door velen echter ook beschouwd als een van de charmes van linnen. Is het dan erg dat linnen kreukt? Nee, dat is juist een van de typische kenmerken van linnen stoffen en onderdeel van de charme die er van uitgaat. Daarnaast heeft het ventilerende eigenschappen en is het milieuvriendelijk.

bottom of page