a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

VERSCHIL MODAL, CUPRO EN TENCEL

Hun grote overeenkomst: ze zijn alle gemaakt van houtvezels (cellulose). Van houtsnippers wordt ‘houtpulp’ gemaakt met behulp van een oplosmiddelen. De pulp wordt geperst door een soort douchekop, met minuscule gaatjes. Zo worden op een kunstmatige manier garens gemaakt. Men noemt dit een half synthetische vezels.

Viscose wordt op een soortgelijke manier gemaakt. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is echter verbeterd bij Modal, Tencel en Cupro.

De stoffen voelen zacht en glad aan en hebben wat weg van de textuur van zijde, daarom worden ze ook wel kunstzijde genoemd. De luxe uitstraling van zijde, maar dan met de praktische voordelen van katoen.

Verschil Modal, Cupro en Tencel

Modal is een vezel gemaakt van de cellulose uit beukenhout.

Tencel ( Lyocell) is een vezel gemaakt van cellulose afkomstig van eucalyptusbomen.

Cupro is een vezel die geproduceerd is door katoencellulose met cuprammonium-zout te behandelen. Omdat de grondstoffen van elke vezel anders zijn hebben ze niet dezelfde eigenschappen en kan je ze dus niet hetzelfde behandelen. Hieronder uitleg over de vezels.

EIGENSCHAPPEN MODAL

Modal is makkelijk te onderhouden, kan heet gewassen worden en ademt goed. Lees wel altijd het was etiket voordat je gaat wassen. Op een aantal punten overtreft de vezel katoen zelfs. Zo neemt Modal 50% meer vocht op, waardoor het minder plakkerig en zweterig aanvoelt. Het verven van Modal gaat makkelijker dan bij natuurlijke vezels, waardoor er minder chemicaliën en energie nodig is. De sterke vezel behoudt de kleur beter en gaat langer mee. Ook is Modal duurzamer voor het milieu.

Er zijn echter ook twee minpuntjes te benoemen. Het materiaal kreukt snel en rekt wat sneller uit dan andere materialen.

EIGENSCHAPPEN TENCEL

Tencel draagt heerlijk luchtig. Het valt soepel om je heen en heeft een mooie glans. Was het kledingstuk liefst zo min mogelijk. Toch tijd om te wassen? Doe dit dan met een fijnwas programma op 30°C. Kleding van Tencel kan niet in droger.

Twee minpuntjes;  het materiaal kreukt snel en is vlek gevoelig.

EIGENSCHAPPEN CUPRO

Cupro heeft een zijdeachtige touch. Cupro ademt net zoals katoen en valt mooi soepel. Daarnaast krimpt het amper, heeft een goed vocht absorberend vermogen en kreukherstellende kwaliteiten. Cupro heeft een subtiele glans en kan goed geverfd worden. Was het kledingstuk liefst zo min mogelijk. Toch tijd om te wassen? Doe dit dan met een fijnwas programma op 30°C. Kleding van Cupro kan niet in droger.

Twee minpuntjes;  het materiaal kreukt snel en is vlek gevoelig.

bottom of page