a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

MOET NIEUWE KLEDING GEWASSEN WORDEN

Het antwoord hierop is ja. Het kledingstuk bevat misschien schadelijke chemicaliën. Machinaal vervaardigde kleren bevatten producten als chloor, die allergieën en huidirritaties kunnen veroorzaken. Denk daarnaast eens aan de hoeveel ongewassen handen dit kledingstuk al hebben aangeraakt in b.v. de fabriek, tijdens het inpakken, het vervoer en weer bij het uitpakken.

nieuw2.jpg

Ook als het artikel in de winkel hangt gebeurd er best wel veel mee. Het zal een paar keer worden gepast en valt waarschijnlijk nog een paar keer op de grond. Al met al is een nieuw artikel minder nieuw en schoon als je in eerste instantie zou denken.

ONZE WASTIPS

Natuurlijk wil je niet dat het "mooie" er direct af is. Was daarom je nieuwe kledingstuk met witte natuur azijn. Dit kan door je kleding een nachtje in een emmer water met azijn te laten weken of in de wasmachine op het wolwas programma. Vergeet niet de knopen en ritsen dicht te doen en draai het kledingstuk binnenste buiten.

Nieuwe items kunnen de eerste keer afgeven dus was ze apart of met meerder nieuwe items in dezelfde kleur. Sorteer daarnaast ook op gewicht. Zo bescherm je delicate zwarte kledingstukken tegen schuring tijdens het wassen. Was je zware jeans dus niet met een lichtgewicht T-shirt.

SLA DE DROGER OVER

Hitte is de vijand van zwarte kleding. Hang zwarte kleding aan de waslijn, of leg het te drogen op een rekje met een handdoek eronder. Gebruik de droger niet, behalve als het echt niet anders kan. Als je je kleding aan de lijn droogt, zorg dan dat het niet in de zon hangt. Zonlicht werkt als natuurlijk bleekmiddel, waardoor je zwarte kleding zal vervagen. Als je toch de droger wilt gebruiken, zet hem dan op de laagste temperatuur. Controleer regelmatig of je kleding niet te droog of te heet wordt. Haal de kleding eruit als het nog een beetje vochtig is.

STRIJK BINNESTE BUITEN

Door de hitte van de strijkbout ontstaan er snel glanzende strepen op je mooi gewassen kleding. Deze strepen gaan er niet meer uit! Strijk daarom je kleding binnenstebuiten of leg er een hydrofiele doek overheen. Stomen is natuurlijk ook een goede optie.

bottom of page