a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

WAT IS PU LEER

Jasjes, schoenen, tassen en riemen van PU leer. Je ziet het steeds vaker voorbij komen, maar zorgt ook regelmatig voor verwarring. Want is PU leer nu echt leer, of een vorm van kunstleer? We leggen het uit.

POLYURETHAAN

PU leer is een afkorting voor het woord PolyUrethaan leer (ook wel pur genoemd) en is eigenlijk een vorm van kunstmatig leer. Hoewel het verschilt van echt leer, heeft dit type leer toch nog enkele overeenkomsten. Het is tenslotte ook gemaakt om het gevoel te geven en eruit te zien als authentiek leer, maar zonder gebruik te maken van dierlijk materiaal. Het bovenste laagje bestaat uit een coating, namelijk het polyurethaan folie. Deze wordt aangebracht op een laag splitleer of op een laag bestaande uit samengeperste leerresten.

e904e2_7d8af226bf0543029389d05ece27988f~mv2.jpg

PU leer heeft als materiaal verschillende voordelen en nadelen.

NADELEN PU LEER

PU leer gaat niet zo lang mee én is niet zo mooi als echt leer. Het materiaal is niet zo flexibel als echt leer, waardoor de polyurethaan laag van het PU leer kan gaan scheuren. Bij tassen kan dit bijvoorbeeld gebeuren op het hengsel of bij jasjes zie je dit gebeuren op de kraag en manchetten. Het materiaal kan bovendien glimmen, wat er goedkoop uit ziet.


VOORDELEN PU LEER

Het voordeel van PU leer is voornamelijk de prijs: het materiaal is flink goedkoper dan echt leer. Daarnaast heeft het als voordeel dat het waterbestendig is, zacht aanvoelt en tevens veel minder weegt dan echt leer. Doordat het uit een laag leer bestaat wat afkomstig is van bewerkt leer, kan je het tevens onder de categorie ”ecologisch” leer plaatsen.

Het is vrij makkelijk om Polyurethaan leer te onderhouden. Met een vochtig doekje kan je het oppervlak goed reinigen. Het beste is om elke 3 tot 6 maanden het “leer” met een PU-Protector te reinigen en verzorgen. Diepe krassen en slijtage plekken zijn moeilijk te verwijderen. Kleine krasjes kan je deze laten verdwijnen door erop te gaan föhnen. Het oppervlak wordt lichtjes opgewarmd waardoor de scheurtjes verdwijnen. Let op: gebruik geen schoonmaakproducten die vet bevatten. Deze worden vaak gebruikt bij het reinigen van producten die uit echt leer bestaan, maar PU leer kan hier slecht tegen.

CONCLUSIE

Hoewel PU leer voor een bepaald deel echt leer bevat, zie en voel je bijna geen verschil met echt leer. Daarom beschouwen wij PU leer als een kunstleer.

bottom of page