a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

EIGENSCHAPPEN VISCOSE

Viscose is een half synthetische vezel. Van houtsnippers wordt ‘houtpulp’ gemaakt met behulp van een oplosmiddelen. De pulp wordt geperst door een soort douchekop, met minuscule gaatjes. Zo worden op een kunstmatige manier garens gemaakt. Viscose staat ook bekend onder de naam rayon, wat de Amerikaanse term is voor viscose en is daarnaast een van de eerste kunstmatige stoffen die ontwikkeld is. Het eerste staaltje is gecreëerd rond 1885 en werd kunstmatige zijde genoemd door de vergelijkbare eigenschappen.

Eigenschappen viscose

Omdat viscose ontstaat uit cellulose toont het veel overeenkomsten met katoen: het voelt aangenaam en zacht, is comfortabel om te dragen, valt natuurlijk en is makkelijk te verven in heldere, felle kleuren. In vergelijking met katoen is het materiaal minder sterk; zoals elke cellulosevezel kreukt het snel en absorbeert meer vocht dan katoen. De kwaliteit van viscose garen kan bepaald worden gedurende het productieproces om voor een hogere of lagere kwaliteit te gaan.

LIEVER VISCOSE

Veel merken kiezen ervoor om viscose in plaats van katoen te gebruiken in verband met de lagere kosten. Dit geldt voor het productieproces maar ook met de consument in gedachten. Katoen is een natuurlijke vezel die is aangetast door de natuurlijke omgeving en varieert daardoor elke jaar weer in prijs. Wanneer er een periode is waarin katoen hoger geprijsd is dan normaal, kiezen veel producenten voor viscose als vervanging.

Viscose wordt vooral veel gebruikt in combinatie met andere vezels zoals katoen, wol en linnen, vanwege meer gelijkmatigheid, glans en absorberend vermogen.

WAS ADVIES

Kledingstukken van viscose zijn makkelijk te onderhouden. Was viscose met een fijnwas programma op 40°C. Draai het artikel binnenste buiten. Viscose mag niet in de droger maar wel naar de stomerij.

STRIJKEN

Schrik niet als een artikel van viscose uit de droger komt. Het voelt hard en stijf aan. Trek lichtjes aan de naden, zodat de oorspronkelijke vorm weer terug komt. Strijk hierna het artikel op een lage stand. Hang het artikel hierna te drogen op een hanger. Eenmaal droog kun je het soms direct aan of je kunt het nog lichtjes strijken. Doordat je het al direct hebt gestreken toen het uit de wasmachine kwam zullen de kreuken sneller verdwijnen.

bottom of page