a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

WASTIPS VOOR ZWARTE KLEDING

WAS JE KLEDING MINDER VAAK

Hoe voorzichtig je je zwarte kleding ook behandelt en hoe veel voorzorgsmaatregelen je ook neemt tijdens het wassen, door het wasprogramma zal de verf vervagen, waardoor de kleding uiteindelijk vaal wordt. Hang bv 1x gedragen kleding in de badkamer als je je gaat douchen of hang het een nachtje buiten. Zo kun je het nog een keertje dragen zonder ze te wassen. Vlekjes kun je ook verwijderen met een vlekken verwijderaar en een druppeltje afwasmiddel op een theedoek doet ook vaak wonderen. Witte deo vlekken krijg je weg door er met een droge spons of panty overheen te wrijven.

waslijn.jpg

SORTEER OP KLEUR

Was je zwarte kleding als het kan alleen met andere zwarte of donkere kleding. Verf heeft de neiging uit te lopen tijdens het wassen, maar als er geen lichte kledingstukken bijzitten die de zwarte verf op kunnen nemen, wordt de verf weer door de donkere kledingstukken zelf geabsorbeerd.

WAS DE KLEDINGSTUKKEN BINNENSTE BUITEN EN SLUIT RITSEN, KNOPEN EN HAAKJES

De kant van de stof die in aanraking komt met de trommel van de wasmachine, rits of andere harde materialen  zal het meest slijten. Daardoor zal de verf daar eerder vervagen. Bescherm de buitenkant van zwarte kleding door elk kledingstuk binnenstebuiten te keren voordat je het in de wasmachine doet.

GEBRUIK KOUD WATER, HET LIEFST NIET HOGER DAN 30ºC

Door warm water gaat er meer verf uit de stof verloren. Was je ze op koudere temperaturen, dan blijft de verf langer mooi. Daarnaast maakt arm water de vezels kapot, waardoor de kleuren eerder vervagen.

GEBRUIK HET KORTSTE WASPROGRAMMA

Net zoals je je zwarte kleding zo min mogelijk in de was moet doen, moet je ook proberen het wasprogramma zo kort mogelijk te houden. Hoe minder lang je kleding in de wasmachine zit, hoe kleiner de kans is dat de verf kan uitlopen.

GEBRUIK EEN VLOEIBAAR WASMIDDEL GESCHIKT VOOR DONKERE KLEDING

Tegenwoordig bestaan er allerlei speciale wasmiddelen voor donkere stoffen. Deze middelen helpen de verf vast te houden tijdens het wasprogramma, waardoor je kleding minder snel vaal wordt. Als je geen wasmiddel hebt dat voor donkere kleding is bedoeld, gebruik er dan eentje die geschikt is om op koude temperaturen te wassen.

 

SLA DE DROGER OVER

Hitte is de vijand van zwarte kleding. Hang zwarte kleding aan de waslijn, of leg het te drogen op een rekje. Gebruik de droger niet, behalve als het echt niet anders kan. Als je de droger toch moet gebruiken, doe er dan geen velletje met wasverzachter bij.

Als je je kleding aan de lijn droogt, zorg dan dat het niet in de zon hangt. Zonlicht werkt als natuurlijk bleekmiddel, waardoor je zwarte kleding zal vervagen. Breisels hangen snel uit als je deze aan een waslijn hangt. Leg deze bij voorkeur te drogen op een handdoek over een wasrek. Het vocht trekt in de handdoek en het artikel droogt sneller omdat er van 2 kanten lucht bij kan komen.

Als je toch de droger wilt gebruiken, zet hem dan op de koudste temperatuur. Hou het goed in de gaten zodat je kunt voelen of de kleding niet te droog of te heet wordt. Haal de kleding eruit als het nog een beetje vochtig is.

 

STRIJK BINNENSTE BUITEN

Door de hitte van de strijkbout ontstaan er snel glanzende strepen op je mooi gewassen kleding. Deze strepen gaan er niet meer uit! Strijk daarom je kleding binnenstebuiten of leg er een hydrofiele doek overheen. Daarnaast is stomen natuurlijk ook een oplossing.

bottom of page