a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

WAT IS DONKERE WAS

Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux, wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden. Sorteer daarnaast wel op gewicht. Zo bescherm je delicate zwarte kledingstukken tegen schuring tijdens het wassen. Was je zware jeans dus niet met een lichtgewicht T-shirt.

Laundrette

NIEUWE KLEDING APART WASSEN

De kleur van nieuwe kleding kan gaan uitlopen, als jij deze kleren tussen je andere wasgoed hebt liggen, dan kan dat funest zijn voor je was.

CONTROLEER WASLABELS

De fabrikant weet precies op welke temperatuur je het kledingstuk het beste kunt wassen. Je dient bij het sorteren van je was dus niet alleen rekening te houden met de kleur en gewicht maar ook met het wasvoorschrift.

DONKERE KLEDING MET LICHTE ACCENTEN

Soms heb je echter zwarte of donkere kleding met licht gekleurde accenten. Vuistregel hiervoor; is de primaire kleur zwart of donker, was dan het kledingstuk bij de donkere was. Voeg dan voor de zekerheid een Colour Catcher doekje toe, zodat donkere kleuren niet in de lichte accenten overlopen.

WAS OP 30 GRADEN

Was kleding altijd binnenstebuiten met een wasmiddel speciaal voor donkere was. Was op een koud programma waarbij de temperatuur niet hoger dan 30 graden mag zijn. Wil je zwarte kleding mooi zwart houden? Was deze dan nooit met andere kleuren. De verschillende kleuren gaan elkaar aantasten wat er voor zorgt dat kleuren veranderen en vervagen.

SLA DE DROGER OVER

Hitte is de vijand voor donkere kleding. Hang de kleding bij voorkeur aan een waslijn, of leg het te drogen op een rekje met een handdoek eronder. Gebruik de droger niet,  behalve als het echt niet anders kan. Als je je kleding aan de lijn droogt, zorg dan dat het niet in de zon hangt. Zonlicht werkt als natuurlijk bleekmiddel, waardoor kleuren vervagen. Als je toch de droger wilt gebruiken, zet hem dan op de laagste temperatuur. Controleer regelmatig of je kleding niet te droog of te heet wordt. Haal de kleding eruit als het nog een beetje vochtig is.

STRIJK BINNENSTE BUITEN

Door de hitte van de strijkbout ontstaan er snel glanzende strepen op je mooi gewassen kleding. Deze strepen gaan er niet meer uit! Strijk daarom je kleding binnenstebuiten of leg er een hydrofiele doek overheen. Stomen is natuurlijk ook een goede optie.

bottom of page