a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page

WAT BETEKENT PILLEN VAN KLEDING

Kleine pluisjes op je trui, die uit het niets lijken te komen en alleen maar in aantal toenemen, noem je pillen. Super vervelend als dit op je favoriete trui gebeurd. Had je dit kunnen voorkomen? Hoe omstaat ze eigenlijk en misschien net zo belangrijk, hoe kom je er vanaf?

Pillen black just black

ONTSTAAN VAN PLUISJES OP JE TRUI

Het pillen ontstaat door wrijving van het materiaal; de vezels in de stof wikkelen zich aan elkaar aan de oppervlakte en zo ontstaan er kleine bolletje stof.  Wol, acryl, polyester en viscose zijn materialen waar pilvorming vaak bij voorkomt. Kleding van goede als mindere goede kwaliteit kan hier last van hebben. Rond de oksels en bij de ellenbogen ontstaan meestal de eerste pluisjes. Draag je vaak een schoudertas over je wollen jas? Dan zul je pluisjes ontdekken waar de tas tegen je heup of been aantikt. 

Ook tijdens het wassen ontstaan er extra pillen. De kleding draait rond in de wasmachine en schuurt herhaaldelijk langs andere kleding.

PILLEN VOORKOMEN

Volg altijd het waslabel. Was je kleding binnenste buiten en kies een kort wasprogramma.

Sluit de  ritsen of gespen van je kleding voordat je ze gaat wassen. Draai ze daarna binnenste buiten en stop ze vervolgens in een waszak. Hierdoor heb je minder last van pilling op andere kleding.

Stop het gewassen artikel niet in de droger! Laat het bij voorkeur liggend drogen.

PLUISJES VERWIJDEREN

Met een ontpiller kun je de pluisjes verwijderen. Leg het artikel wel op een gladde ondergrond anders werkt hij minder goed.

Geen zin om een ontpiller aan te schaffen? Dan kom je ook al een heel eind met een scheermesje. Omdat een nieuw scheermesje vlijm scherp is, heeft een ouder scheermesje onze voorkeur. Leg het artikel op een gladde ondergrond, om te voorkomen dat je plaatselijk te veel wegscheert.

Een minder bekende, maar toch een hele goede oplossing is de pluimsteen. Als je met een puimsteen nl. over het artikel wrijft en daarna met een kledingroller eroverheen gaat, verwijder je makkelijk de pillen.

bottom of page