a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoosje

Waarom zwarte/ donkere was vaak nog stinkt na het wassen

Bijgewerkt op: 23 jun. 2023

Voor de meeste mensen is wassen niet de plezierigste huishoudelijke taak. Laat staan als de was niet schoon of muf ruikend uit de wasmachine komt. Hoe kan dit toch en waar komt dit vandaan? Maar belangrijker; hoe kun je dit voortaan voorkomen?


Oplossing stinkende was
Waarom zwarte was vaak nog stinkt na het wassen Black Just Black

VIEZE WASMACHINE

Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.

Was daarom minimaal 1x per half jaar op 75 graden of hoger. Deze hoge temperaturen zorgen ervoor dat zeepresten verdwijnen. Je kan er eventueel witte was bij stoppen die je toch al wilde wassen. Centrifugeren hoeft niet, maar zorg wel dat het wasprogramma alle spoelingen doet.


Een wasprogramma kiezen met extra water kan ook al enorm helpen, net als het toevoegen van een kopje schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje.

Laat daarnaast het deurtje van de wasmachine na het wassen altijd open staan en laat de trommel goed drogen. Een vochtige omgeving is namelijk een ideale plek voor bacteriën en dat wil je juist voorkomen!


DONKERE KLEDING HOUDT DE GEUR BETER VAST

Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was. Daarom blijft ook zweetgeur langer in donkere kleding zitten dan in andere kleuren.


WASMACHINE REINIGEN

Bovenstaande tips helpen al enorm tegen de nare geur van je zwarte was. Om dit helemaal uit te sluiten dien je regelmatig je wasmachine te reinigen. Dit is heel gemakkelijk! Draai een was, zonder kleding, op 90 graden en voeg hier schoonmaak azijn aan toe. Een ander groot voordeel van deze machinereiniging is dat je machine een langere levensduur krijgt als je het regelmatig doet. Vergeet niet om het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastrommel regelmatig schoon te maken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page