a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSuus

Zo houd je zwarte en donkere was mooi: 6 slimme wastips

Heb jij veel zwarte kledingstukken en baal jij ook als deze na verloop van tijd valer of dof worden? Dit is verleden tijd! Wij hebben 6 tips die we graag met je delen, zodat jij langer plezier hebt van jouw zwarte kledingstukken.


Was tips donkere en zwarte was

Tip 1.

KLEUR FIXEREN MET AZIJN

Het is zinvol om het kledingstuk eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en natuur azijn. Op deze manier fixeer je als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen. Azijn is overigens ook vaker te gebruiken, ook in de wasmachine zelf zorgt het voor kleurbehoud. Daarnaast laat azijn ook nog eens restjes wasmiddel in al je kledingstukken verdwijnen.

Tip 2.

WAS ZO MIN MOGELIJK

Bij elke wasbeurt vervaagt de kleur en beschadigd de wastrommel de stof. Verwijder nare luchtjes met een kleding verfrisser of hang het kledingstuk in de badkamer als je gaat douchen. Of hang het een nachtje buiten, zo is het weer fris en kan je het nog een keertje dragen zonder het te wassen. Vlekjes kan je ook verwijderen met een vlekken verwijderaar. Een druppeltje afwasmiddel op een theedoek doet ook vaak wonderen! Witte deodorant vlekken krijg je weg door er met een droge spons of panty overheen te wrijven.

Tip 3.

WAS ZO KOUD MOGELIJK

Was zwarte kleding altijd binnenstebuiten met een wasmiddel speciaal voor zwarte was en was op een koud programma ( maximaal 30 graden). Daarnaast is het een must om zwarte was niet met andere kleuren wasgoed in één wasbeurt te wassen. De verschillende kleuren gaan elkaar aantasten wat er voor zorgt dat kleuren veranderen en vervagen. Sorteer daarnaast ook op soort. Was je zware jeans dus niet met een lichtgewicht T-shirt.

Tip 4.

SLA DE DROGER OVER

Hitte is de vijand van zwarte kleding. Hang zwarte kleding aan de waslijn, of leg het te drogen op een rekje met een handdoek eronder. Gebruik de droger niet, behalve als het echt niet anders kan. Als je je kleding aan de lijn droogt, zorg dan dat het niet in de zon hangt. Zonlicht werkt als natuurlijk bleekmiddel, waardoor je zwarte kleding zal vervagen. Als je toch de droger wilt gebruiken, zet hem dan op de laagste temperatuur. Controleer regelmatig of je kleding niet te droog of te heet wordt. Haal de kleding eruit als het nog een beetje vochtig is.

Tip 5.

STRIJK BINNENSTE BUITEN

Door de hitte van de strijkbout ontstaan er snel glanzende strepen op je mooi gewassen kleding. Deze strepen gaan er niet meer uit! Strijk daarom je kleding binnenste buiten of leg er een hydrofiele doek overheen. Stomen is natuurlijk ook een goede optie.

Tip 6.

GEBRUIK TEXTIELVERF

Zijn je kledingstukken ondanks bovenstaande tips toch vaal geworden, of heb je nog een dof zwart kledingstuk achter in je kast gevonden? Dan kan textielverf uitkomst bieden. Deze verf bestaat er voor allerlei kleuren textiel, dus ook speciaal voor zwarte kleding. Hiermee kunt je vaal geworden kledingstukken weer nieuw leven inblazen door ze te verven. Wel is het belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen, hierdoor voorkom je dat er iets misgaat in het verfproces.

Zijn je zwarte kledingstukken niet meer te redden of versleten? Niet getreurd! In onze outlet vind je mooie zwarte kleding voor een nog leukere prijs.Comments


bottom of page