a001f79fc963940b9b743dab3820cb45 Help, mijn viscose blouse is gekrompen!
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZoë

Help, mijn viscose blouse is gekrompen!

Bijgewerkt op: 20 jun. 2023

Herken je dit? Je haalt de was uit de wasmachine en denkt wat voor een vreemd blousje heeft mijn dochter... Dan besef je dat dit jouw blouse is die er wel erg klein uit ziet. Geen paniek, we geven je hier uitleg over viscose en tips hoe jij voortaan je viscose kleding het beste kunt behandelen.

Oplossing viscose blouse gekrompen
Hoe kun je viscose het beste wassen?

Allereerst een beetje uitleg over de viscose vezel. Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, namelijk uit cellulose in houtpulp of katoen. Echter de verwerking tot textielvezels is een chemisch proces. Daarom wordt de viscose-vezel voor textiel ook wel een semi-natuurlijke vezel genoemd.


Andere namen voor viscose zijn kunstzijde en rayon. Viscose heeft veel prettige draageigenschappen en wordt daardoor gebruikt voor dunnere kleding zoals jurken, lingerie, blouses en T-shirts. Viscose wordt ook gemengd met kunstvezels of met andere natuurlijke vezels.


Varianten op viscose

Modal is een aangename gladde, zachte maar stevige stof. Modal is van viscose afgeleid maar is hier een verbeterde versie van. Het is met een speciale behandeling slijtbestendiger gemaakt en het heeft een mooiere glans. Modal is gemakkelijk te onderhouden. Het is vormvast, kreukherstellend en bovendien droogt het vlug. Het is in natte toestand sterker dan wat het geval is bij viscose.


Cupro is een hoogwaardig natuurproduct dat gemaakt wordt van (katoen-) cellulose. Cupro stoffen hebben een glans, een soort zepige finish, waardoor er lichte kleurschakeringen ontstaan wanneer de stof beweegt. De stof lijkt daardoor op zijde en voelt ook zo. Het valt mooi, is kreuk werend, licht en comfortabel. 

Cupro is ook een stof op basis van viscose en heeft een zijde-achtig uiterlijk.


Tencel ( Lyocell) is een duurzaam & milieuvriendelijk geproduceerd materiaal, gemaakt van eucalyptus hout en verwerkt tot een zachte, soepel vezel, waardoor de stof aanvoelt als zijde.


Viscose wassen

Was viscose maximaal op 40 graden.
Wasvoorschrift viscose.

Was het met liefde

Kijk eerst goed naar het was etiket aan de binnen zijde van het artikel . Is het onleesbaar, dan kun je viscose wassen op 30 max 40 graden met een langzame centrifuge. Was viscose met ander zachte materialen, anders kan viscose beschadigen. Doordat viscose kleding veel vocht opneemt ziet het er na de wasbeurt nogal vervormd en gekreukt zijn. Schrik hier niet van, dit is normaal. Viscose kleding NOOIT in de droger stoppen.


Trek het in de juiste vorm

Om ervoor te zorgen dat het weer de juiste vorm krijgt, dien je de naden van het kledingstuk iets uit te rekken. Je zult merken dat hier veel rek in zit. Let op: in deze natte toestand is het materiaal kwetsbaar, dus doe dit voorzichtig.


Liggend laten drogen

Hang het op een wasrek met eventueel een handdoek eronder, zodat hier het vocht in kan trekken. Als het kledingstuk erg gekreukt is kun je het al in vochtige toestand 1x strijken. Niet te warm! Strijk donkere kleuren binnenste buiten om strijk glans te voorkomen. Daarna leg je het weer verder te drogen. Eenmaal droog kun je het opnieuw strijken.


Jij kunt viscose aan

Voortaan durf jij viscose kleding aan te schaffen en schrik je niet meer als je deze hebt gewassen. Met onze tips zal je lang plezier beleven aan je viscose kleding stukken.


Meer tips ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle tips & tricks en kortingsacties van Black-Just-Black. Als dank ontvang je direct 20% korting in je mailbox.






3.457 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page